022 20-70-61 022 21-03-93


Artroza de genunchi (Gonatroza)

 

Artroza genunchiului sau gonartroza este o afecțiune cauzată de modificări degenerative ale cartilajului  care acoperă suprafețele osoase ale articulației. Cartilajul are rolul de a prelua șocurile și a asigura mișcarea flexibilă a oaselor unul fața de celalalt. Calitatea lui se modifică: devine rugos la suprafață și pot aparea fisuri in el. Daca există mai puțin cartilaj, articulația nu va mai putea atenua la fel de bine șocurile din timpul mișcării.

                                                                                           

Cauzele frecvente ce duc la apariția gonartrozei

 

  • Traumele de genunchi în antecedente (entorse, fracturi, leziuni de menisc)
  • Microtraumele repetate în timpul practicării sportului, serviciul ce presupune statul îndelungat    în picioare
  • Supraponderea în greutate
  • Patologiile endocrine, schimbările de metabolism și hormonale.

 

Simptomele

 

Gonartroza  evoluiaza în trei etape:

  • Gonartroza grad I – apar dureri periodice după efort (plimbări îndelungate, alergări, statul îndelungat în picioare). Durerile dipsar după odihnă. Acestea pot reapărea apoi după ridicarea sau coborîrea pe scări, poziția de stat așezat îndelungat.
  • Gonartroza grad II – durerile apar după orice efort fizic, dispar sau diminuiază după odihnă îndelungată. În timpul mersului sau genuflexiunii se aude un sunet de ”cracment” în articulație. Sunt limitate mișcările și apar dureri la flexia articulației.
  • Gonartroza grad III – durerile în articulație sunt permanente, nocturne, funcția articulației scade esențial. Apare șchiopătatul, mersul este îngreuiat. Articulația este umflată și deformată (în formă de ”O” sau  ”X”).

 

Cum diagnosticăm gonartroza

 

Primele semne ale gonartozei pot fi diagnosticate prin metoda de Ultrasonografie a articulației genunchiului. Prin această investigație se poate depista începutul dezvoltării unei artroze - îngustarea spațiului cartilaginos dintre suprafețele osoase, apariția osteofitelor, inflamarea membranei sinoviale și producerea de lichid în articulație, modificările degenerative ale meniscurilor,starea ligamentelor și a mușchilor care stabilizează articulația. Capacitatea imagistică în timp real a ultrasunetelor  permite evaluarea dinamică a articulațiilor și oferă un aspect dimensional care nu este atins prin tehnici de radiografie.

 

                        

 

Ce va oferă  Clinica OSTEOMED în cazul în care suferiți de gonartroză?

 

Tratamentul gonartrozei este complex și variat. Acesta depinde de stadiile bolii, vârsta pacientului, factorii favorizanți, care au dus la apariția acesteia, precum și de precocitatea diagnosticului , capacitatea de a exclude factorii declanșanți.

Tratamentul conservator este axat în principal pe ameliorarea durerii și reducerea progresiei bolii, astfel încât să fie redusă presiunea pe genunchi, medicamente, exerciții, fizioterapie, precum și folosirea unor dispozitive ortopedice. În incinta clincii noastre puteți efectua o examinare a articulației genunchiului  prin metoda de ultrasonografie. 

 

 

                                                                

 

 

Corecția ortopedică.

 

Reducerea efortului asupra articulației cu ajutorul ortezelor  de genunchi, ameliorînd durerile și starea funcțională a articulației. Alegerea susținătorilor plantari pentru reducerea punctelor de stres asupra articulției genunchiului. Este recomandat ca pacienții să poarte încalțăminte cu toc mic sau cu talpă foarte groasă și moale, pentru a prelua o parte din presiunea exercitată asupra articulației genunchiului.